Kampie.info

Reisverslag Laos / CambodjaInleiding

Van 12 december 2007 tot en met 10 januari 2008 heb ik een 30-daagse rondreis door Laos en Cambodja gemaakt. Deze reis heb ik geboekt bij Sawadee in Amsterdam. Een organisatie die groepsreizen met veel individuele vrijheid aanbiedt. Bij deze reizen staat de route vooraf vast en zijn vervoer en overnachtingen geregeld. Verder is het vrijheid blijheid.

Van deze reis heb ik een verslag geschreven dat je hier kunt lezen.


Week 1

In de eerste week vlieg ik naar Chiang Rai (Thailand) waarna ik met een bus naar Chiang Khong reis. Hier steek ik in een klein bootje de Mekong over om in Laos te komen. Vanauit Ban Houay Xay reis ik daarna per bus naar Vieng Phouka in het noorden van Laos

Vanuit Vieng Phouka maak ik een driedaagse wandeltocht door een schitterend natuurgebied. De eerste nacht overnacht ik thuis bij een Akha familie en de tweede nacht slaap ik bij een Khmu familie. Na de trekking reis ik verder naar Luang Nam Tha en Oudomxai. Onderweg zie ik verschillende minderheidsgroepen zoals de Laenthen en de Lao Theu.

Week 2

In de tweede week ga ik met de bus naar Nong Khiaw. Van hieruit ga ik met de boot naar Luang Prabang waarbij ik onderweg de Pac Ou grotten bezoek. Na een aantal dagen in Luang Prabang reis ik naar Phonsavan. In deze omgeving kun je nog steeds de sporen van de Vietnamoorlog zien. Grote kraters - ontstaan de Amerikaanse bombardementen - domineren het landschap en op de meest onverwachte plaatsen zie je hoe de bevolking restant van munitie gebruiken in het dagelijks leven. Helaas vallen er ook nog steeds doden en gewonden door niet ontplofte munitie. Vanuit Phonsavan breng ik een bezoek aan de beroemd en mysterieuze 'Vlakte der kruiken'.

Week 3

Langzaam maar zeker verlaat ik het noorden van Laos. Via de 'dorpse 'hoofdstad Vientiane reis ik naar het Hinboun natuurpark. hier maar ik o.a. een mooie boottocht door de Kong Lor grot.

Na het Hinboun natuurpark rij ik naar het provinciestadje Savannakhet. Van hieruit bezoek ik twee eilandjes in de Mekong. Het eerste eiland dat ik bezoek is Don Deang. Onderweg naar dit eiland maak ik een tussenstop bij de wereldberoemde Wat Phu tempel. Na een nacht in een community lodge op Dong Dean ga ik per bus en boot naar Khone eiland, een van de eilandjes van de Si Phan Don, de vierduizend eilandjes in de Mekong.

Via Ban Khiat Ngong - waar ik er ritje maak op een olifant - rij ik naar Pakse.

 

Week 4

Vanaf het vliegveld van Pakse vlieg ik naar Siem Reap (Cambodja). De eerste dagen in Cambodja staan in het teken van de tempels van Angkor. Deze tempels liggen verspreid over een groot gebied en zijn in de loop van honderden jaren gebouwd door verschillende heersers van het Khmerrijk. Ook maak ik vanuit Siem Reap per ossenkar, brommer, bus en boot een tocht over het platteland van Cambodja. Hierbij breng ik o.a. een bezoek aan een dorp aan de oever van de Mekong waar de huizen op metershoge palen zijn gebouwd.

Vanuit Siem Reap rij ik per bus naar Phnom Penh. Onderweg stop ik op een plaats waar je bijzondere Cambodjaanse snacks zoals gebraden spin en gefrituurde sprinkhaan kunt kopen. Ik probeer een spin en tot mijn opluchting smaakt het niet vies. In Phnom Penh ga ik o.a. naar de beroemde 'Killing fields' en naar het Tuol Sleng genocide museum.