Kampie.info

Reisverslag ChinaInleiding

Van 21 juli tot en met 20 augustus 2005 heb ik een 31-daagse rondreis door China gemaakt. Deze reis heb ik geboekt bij Sawadee in Amsterdam. Een organisatie die groepsreizen met veel individuele vrijheid aanbiedt. Bij deze reizen staat de route vooraf vast en zijn vervoer en overnachtingen geregeld. Verder is het vrijheid blijheid.

Van deze reis heb ik een verslag geschreven dat je hier kunt lezen.


Week 1

De reis begint in Beijing waar ik natuurlijk een bezoek breng aan toeristische trekpleisters als de verboden stad, het zomerpaleis, het hemeltempel park en het Tiananmenplein. Maar ook verken ik te voet (en soms in de stromende regen) minder toeristische gedeeltes van Beijing.

Beijing is voor mij ook de uitvalsbasis voor een trip naar Simatai. Na een nacht in Simatai loop ik de volgende dag over de Chinese muur naar Jinshanling.

 

Week 2

Aan het begin van de tweede week verlaat ik Beijing om met de nachttrein naar Xi'an te gaan. In Xi'an bezoek ik natuurlijk het wereldberoemde terracotta leger, maar ontdek ik ook dat Xi'an veel meer is dan alleen het terracotta leger.

In Xiahe kijk in mijn ogen uit. Na Beijing en Xi'an lijkt het wel of ik op een heel andere wereld beland ben. Het dorp Xiahe lijkt in weinig opzichten op het stedelijke China dat ik toe nu toe gezien heb. In Xiahe bezoek ik het Lanbrang klooster, de Gancha graslanden.  Na een aantal dagen Xiahe rij ik over een hobbelige weg naar Langmusi. Hier ben ik getuige van een sky burial. Een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

Week 3

Na Langmusi brengt de route mij naar Songpan, waar een twee daagse paardentrek op het programma staat. Hierna gaat de reis verder naar Chengdu. Een plaats waar ik als gevolg van een virus maar weinig van zal zien. Na één dag Chengdu neem ik de trein naar Panzhihua waar ik naar een treinreis van 14 uur aankom. Hier neem ik de bus voor een ongeveer negen uur durende busrit naar Lijiang.

Lijiang, de voormalige hoofdstad van het Naxi rijk, staat tegenwoordig als nummer 811 op de wereld erfgoedlijst van Unesco. Ik verken hier de oude stad en haar omgeving.

Week 4

En verder gaat de reis. Dit keer naar Dali, bekend van San Ta. Dit zijn drie pagodes, die ongeveer 20 minuten lopen noordelijk van Dali liggen. De pagodes zijn gebouwd in een tijd dat de regio een belangrijk Boeddhistisch centrum was. Dali is ook een perfecte uitvalsbasis voor een fietstocht rond het Er Hai meer. Helaas kom ik er achter dat de Chinese fietsen meer voor de gemiddelde Chinees dan voor een ruim twee meter lange Europeaan gemaakt zijn.

Na een korte binnenlandse vlucht ga ik vanuit Dali naar Yangshuo. Hier bewonder ik het Karst gebergte met de beroemde 'Moon Hill'.