Kampie.info

Afstellen monitor

 

Voor het bekijken van foto's op je computer, maar vooral als je foto's wilt bewerken op je computer is het belangrijk dat de monitor goed is afgesteld. Met behulp van onderstaande grijsstrips kun je controleren of jouw monitor goed staat afgesteld.

In de grijsstrip (de middelste stip van wit naar zwart) moet je duidelijk het verschil tussen alle blokjes kunnen zien. Is dit niet het geval, dan moet je de helderheid opnieuw bijstellen. Lukt het niet om alle blokjes zichtbaar te krijgen, is jouw monitor niet echt (meer) geschikt voor een goede beeldweergave.

Kampie's foto tips: afstellen monitor

Als je jouw monitor goed hebt afgesteld, dan moet in de afbeelding hieronder de cijfers 12345678901 zichtbaar zijn.

Kampie's foto tips: afstellen monitor

Kijk nu naar de afbeelding hier onder. Niets op je monitor (zelfs niet de zwarte randen om het beeld heen) mag donkerder zijn dan het zwarte vlak. In de grijze vlakken mag geen kleurzweem (rood of blauw) zitten. Ook in het witte vlak mag geen kleurzweem zitten en niets op het scherm mag lichter zijn dan dit vlak.

Kampie's foto tips: afstellen monitor

Kijk nu naar de onderstaande afbeelding. In de kolom 0% mag geen kleur zichtbaar zijn. Van de verschillende kleuren is de blauwe balk vaak het eerst goed. Blijf doorgaan met het afstellen van de monitor totdat ook rood en zwart minimaal tot 90% goed worden weergegeven. Het zal je misschien niet lukken om de gele balk helemaal goed te krijgen. Hierover hoef je je geen zorgen te maken. De rode en zwarte balk zijn het belangrijkst.

Kampie's foto tips: afstellen monitor