Kampie.info

Reisverslag Zuid-India



Mahatma Gandhi (1869-1948)

Mahatma Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi, een van de invloedrijkste personen van de 20e eeuw, werd in 1869 geboren in Porbandar in West-Gujaret. Zijn vader en grootvader waren hier diwans (eerste minister) van de maharadja. Nadat hij in Londen een opleiding tot advocaat had gevolgd, ging hij in Zuid-Afrika werken. Vanwege zijn lijdzame verzet tegen de rassenpolitiek in Zuid-Afrika gaf de Bengaalse dichter Rabindranath Tagore het de titel Mahatma (Grote Ziel)

Na zijn terugkeer in India (1915) sloot Gandhi zich aan bij de vrijheidsstrijd en stichtte de Sabarmati Ashram in Ahmedabad. Twee jaar later ging hij daar ook wonen. Gandhi startte een geweldloos protest tegen onderdrukking, bij de Indiërs bekend als satyagraha (letterlijk 'de waarheid begrijpen). De Engelsen duiden Gandhi's protest echter aan als burgerlijke ongehoorzaamheid. Gandhi's verzet hield in dat hij op vreedzame wijze de wetten tartte en daarna lijdzaam de straf hiervoor onderging. In 1919 leidde een vreedzame staking van één dag tot een bloedbad in Amritsar. Als reactie hierop begon Gandhi zijn 'Niet-Samenwerkings-Beweging' (1920-1922). Gandhi wilde via ahimsa (geweldloosheid) en satya (waarheid) tot een verenigd en onafhankelijk India komen.

Als symbool van zijn visie op een zelfstandig India, zonder buitenlandse overheersing, maakte hij, van katoen dat hij zelf gesponnen had, een kleed. Toen hij later weigerde om zijn zelf gesponnen dhoti en shawl in te ruilen voor Europese kleren, steeg zijn populariteit enorm. Omdat hij geloofde dat iedereen gelijk is, probeerde hij de onaanraakbaren enige waardigheid te geven door het harijans (kinderen van God) te noemen.

Gandhi had een sterk, charismatisch karakter. Daarnaast leefde hij zeer sober en deed alles om zijn doel te bereiken. Hij voerde eindeloos campagne om de import van katoen, de ondergang van de Indiase wevers, te stoppen. Hij steunde de president van de Congres Partij, Jawaharlal Nehru, toen op 12 januari 1930 een resolutie werd aangenomen waarin volledige onafhankelijkheid werd geëist. In hetzelfde jaar begon Gandhi met een tweede actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, de Zoutmars, waarmee hij protesteerde tegen het Britse monopolie op zoutwinning. Op 12 maart 1930 begon de Zoutmars in Ahmedabad met toespraken van Gandhi die opriep tot swarai (vrijheid). Een maand later bereikte de mars de kuststad Dandi waar de deelnemers zeewater kookten en zo illegaal zout maakten als protest tegen een systeem waarvan elk Indiaas gezin de dupe was. Ook werden zoutmijen overvallen en namen regeringsambtenaren ontslag.

Op 5 mei 1930 werd Gandhi door de Britten gevangen genomen. In januari 1931 tekenden hij en de Britse onderkoning Lord Irwin een pact dat in 1935 leidde tot de Goverment of India Act. Door deze wet kreeg de bevolking meer invloed op het bestuur van het land. In de Tweede Wereldoorlog probeerde Gandhi de eenheid van India te bewaren. Zo vastte hij toen Pakistan zich wilde afscheiden, wat gepaard ging met veel geweld een een stroom van zo'n vijf miljoen hindoes en sikhs naar India en eenzelfde aantal moslims naar Pakistan.

Op 30 januari 1948 werd Gandhi vermoord door een hindoe-extremist die vond dat Gandhi veel te tolerant was voor de moslims. Ironisch genoeg namen de gewelddadigheden hierna af.