Kampie.info

Reisverslag Myanmar (Birma)



Inleiding

Eind 2010 zit ik op een regenachtige zondagmiddag meer uit verveling dan interesse wat te surfen op het internet. Mijn gedachten gaan uit naar een jaar eerder en de rondreis door Midden-Amerika die ik toen maakte. Ik besluit de sites van een paar reisorganisaties te bezoeken. En dan gebeurd het. Op de site van Koning Aap zie ik een tweetal rondreizen door Myanmar staan.

Ik begin te lezen en mijn interesse in gewekt. Veel weet ik dan nog niet over Myanmar. Ik weet dat het land al jarenlang gebukt gaat onder een militair schrikbewind en dat de leidster van de oppositie al jarenlang huisarrest heeft. Kortgeleden was het land nog in het nieuws in verband met verkiezingen die er werden gehouden. De eerste verkiezingen in vele jaren. Maar zeker geen eerlijke verkeizingen. Door manipulatie van de regels kregen partijen die het militaire regime steunen verreweg de meeste zetels. Ik zoek op het internet naar informatie over het land. Al snel kom ik er achter dat Myanmar als vakantieland geen onomstreden bestemming is. Al jarenlang zijn er groeperingen die oproepen tot een economische en toeristische boycot van het land. Maar waarom Myanmar wel boycotten terwijl andere niet democratisch geleidde landen wel algemeen geaccepteerde bestemmingen zijn. En helpt zo'n toeristische boycot wel? Zijn het niet vooral de burgers die getroffen worden door de boycot? Begin 2011 komt in het nieuws dat de leidster van de oppositie in Myanmar, Aung San Suu Kyi, zich positief heeft uitgelaten over kleinschalig toerisme naar Myanmar. Tegen de Duitse krant ' Der Spiegel' zei ze dat het essentieel is dat mensen kunnen zien hoe het er werkelijk aan toegaat in Myanmar en dat het om die reden goed is dat reizigers Myanmar bezoeken. In januari 2011 bezoek ik de vakantiebeurs in Utrecht. Hier praat ik met een medewerker van Koning Aap over Myanmar. Ook lees ik een aantal boeken over Myanmar en heb ik de film 'Birma VJ' bekeken. Eind februari hak ik op een informatiedag van Koning Aap in Dalfsen de knoop door. Ik boek een vierweekse rondreis door Myanmar. Vertrek, 3 december 2011. Nog voldoende tijd om mij nog verder in te lezen.

Week 1

In deze eerste week vlieg ik via Singapore naar Yangon waar de rondreis door Myanmar begint. In Yangon breng ik natuurlijk een bezoek aan de wereldberoemde Shwedagon-pagode, maar ook wandel ik door andere delen van de stad.

Vanuit Yangon reis ik naar Bago en breng ik een bezoek van de Gouden Rots, een metershoog granieten rotsblok, dat door gelovigen is volgeplakt met bladgoud en volgens de overlevering op zijn plaats wordt gehouden door een haar van Boeddha.

De eerste week sluit ik af in het op 1.320 meter hoogte gelegen 'hill resort' Kalaw.

Week 2

Aan het begin van de tweede week maak ik vanuit Kalaw een wandeling naar een Pa'o dorp in de omgeving. Een dag later reis ik van Kalaw naar Pindaya. Het is de bedoeling om vanuit Pindaya een tweedaagse wandeltocht te maken naar het klooster van Yatsakyi. Maar helaas, dat zal heel anders lopen.

Na eerst in Pindaya nog even de Pindayagrotten bezocht te hebben, trek ik verder het land in. Dit keer naar Nyaungshwe, de 'toegangspoort' tot het Inlemeer. Vanuit Nyaungshwe bezoek ik niet alleen het Inlemeer, maar ook het Shwe Yaunghwe Kyaung klooster. Een meer dan honderd jaar oud houten klooster met ovalen vensters. De tweede week sluit ik af in Mandalay.

Week 3

Na in Mandalay de Mahamuni pagode bekeken te hebben ga ik naar de verlaten koningsstad Inwa. Hierna reis ik via de grootste staande en de grootste liggende boeddha ter wereld door naar Monywa. Hier slaap ik één nacht om de volgende dag een bezoek te brengen aan de Schwebaheuvel, de Hpo Win Daung grotten en de U Bein brug.

Halverwege de derde week kom ik opnieuw in Mandalay waar ik dit keer iets langer blijf. Aan het eind van deze week reis ik per boot over de Ayeyarwady rivier naar Bagan waar ik de tempels bekijk en van waaruit ik een uitstapje maak naar Mount Popa.

 

Week 4

Deze laatste week van de rondreis door Myanmar begint in Pyay. Een van de velel positieve verrassingen tijdens deze reis. In Pyay bezoek ik o.a. de Sehtatgyi pagode. Wat mij betreft een van de mooiste pagodes van het land.

Vanuit Pyay reis ik , met een tussenstop in Pathein naar het strand in Chaung Tha. Een heerlijke plek om even bij te komen van drie vermoeiende weken. Na een paar dagen Chaung Tha ga ik terug naar het beginpunt van de reis, Yangon. Van hieruit vlieg ik via Singapore terug naar de kou, terug naar Nederland.