Reisverslag Marokko

De Koningssteden

Vier steden in Marokko waren ooit de residentie van een Marokkaanse dynastie: Fes, Marrakech, Meknes en Rabat. Ze worden de vier koningssteden genoemd. Hoewel niet helemaal in overeenstemming met de geschiedenis - Marokko werd pas in 1956 een koninkrijk - geeft deze aanduiding goed de status weer van deze vier steden. Daar bevinden zich de grootste en oudste stadswijken en de fraaiste monumenten. Een rondreis langs de vier is dan ook de klassieke excursie van het land. Hieronder volgt een korte karakterschets van de vier koningssteden:

Fes

Fes is het culturele en religieuze centrum van het land. In de oude stad - Fes el-Bali - staan enkele van de mooiste voorbeelden van religieuze Arabisch-Andalusische architectuur. De oude stad heeft een adembenemend middeleeuws karakter, reden waarom de UNESCO Fes heeft geplaatst op de lijst van wereldmonumenten.

Marrakech

Marrakech, de hoofdstad van het zuiden, strijdt met Fes om de eretitel van indrukwekkendste stad van het land. De stad heeft evenveel monumenten, een interessante, grote medina en bovendien een geliefde attractie; het Jemaa el-Fna-plein waar toeristen tussen verhalenvertellers en muzikanten de sfeer komen proeven die de later gebouwde stadswijken missen.

Meknes

Meknes wordt wel de meest Marokkaanse van de koningssteden genoemd, omdat het feitelijk een gewone stad is zonder bijzondere trekjes. De stad heeft haar plaats in het stedelijk kwartet vooral te danken aan de 17e-eeuwse sultan Moulay Ismaïl. Onder zijn bewind werden de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad gebouwd; monumentale stadspoorten en een complex met paleizen, magazijnen en tuinen.

Rabat

Rabat heeft een kleine overzichtelijke medina met een grote attractie: de Oudaïa-kasba aan de rand van de Atlantische Oceaan. In het complex met de onvoltooide Hassan-toren en het mausoleum van Mohammed V en Hassan II heeft de hoofdstad een tweede bezienswaardigheid van formaat. Zusterstad Salé, gelegen aan de overzijde van de rivier, vult Rabat aan met een sfeervolle medina, vestingmuren en een koranschool.


Ga naar:

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.