Reisverslag Marokko

Hassan II moskee

Langs de kust van de Atlantische Oceaan staat de Hassan II moskee, de enige functionerende moskee van Marokko die voor niet-moslims toegankelijk is (maar schrik niet van de entreeprijs).

Hassan 2 moskeeKoning Hassan II, religieus leider van Marokko, wilde dat de grootste stad van zijn koninkrijk zou worden verfraaid met een bouwwerk dat zijn koningschap waardig zou zijn. Er werd niet op een dirham gekeken bij de bouw van dit gigantische gebedshuis. Eerst moest een 800 meter lange dijk worden gebouwd, die aan het einde van de werkzaamheden weer werd afgebroken. Dit is echt een moskee van records. Het was een wedloop tegen de tijd om dit betonnen, met marmer overdekt monument, klaar te krijgen tegen de zestigste verjaardag van de koning. De moskee is nu, na Mekka, het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Ze beslaat een oppervlakte van 20.000 m2 en biedt plaats aan 25.000 gelovigen. Op de tussenverdiepingen is plaats voor 5.000 vrouwen. Op de pleinen rondom het gebouw kunnen nog eens 150.000 personen staan in een totale ruimte van 80.000 m2. Op het gebedsuur kunnen zo'n 80.000 gelovigen tot Allah bidden zonder ellebogenwerk te moeten leveren. De minaret moest van Hassan II het hoogste gebouw van de islam worden. Ze is 200 meter hoog en al vanaf tientallen kilometers afstand zichtbaar. Deze 'nieuwe baken van de islam' is uitgerust met een lift en van de top schijnen twee laserstralen met een bereik van 40kilometer hun licht in de richting van Mekka.

Hassan 2 moskeeDe gebedszaal is 200 meter lang en 100 meter breed. Groot genoeg om de Notre-Dame  van Parijs erin te plaatsen. Het dak met dakpannen in aluminium is 60 meter hoog en weegt 1.100 ton. In 5 minuten tijd kan het worden geopend. Het licht komt van 50, 15 meter hoge, Venetiaanse kroonluchters. Iedere kroonluchter heeft een diameter van 6 meter en weegt 1.200 kilo.

De muren zijn met stucwerk versierd, de kapitelen en waterbekkens voor de rituele wassing zijn uit marmer gehouwen, de zuilen zijn uit graniet en de plafonds uit gepolychromeerd cederhout. De moskee bevat een uitvoerig lijnenspel van gebogen, kruisende of onderbroken lijnen. Voor de moskee werd een beroep gedaan op de beste Marokkaanse kunstenaars en handwerklieden, maar het was een Franse architect, Michel Pinceau, die de plannen tekende. De lichte lijnen waarvoor men hier en daar heeft geopteerd breken van de traditionele fellere kleurschakeringen. Ze liggen aan de basis van de vernieuwing van de traditionele decoratietechnieken waarbij men gebruik maakt van nooit eerder geziene kleuren. Achter de mihrab liggen de vertrekken van de koning. De turkse baden en het hammam onder de moskee zijn, om onduidelijke redenen, nog niet in gebruik.

De bouw van dit complex heeft natuurlijk bergen geld gekost. De koning heeft iedereen opgeroepen zijn steentje bij te dragen. Ambtenaren werden verzocht een maand salaris af te staan, en winkeliers en gift in overeenstemming met hun inkomen. Landbouwers moesten een heffing betalen bij het binnenkomen van de soek. Er waren maar weinig Marokkanen die hieraan konden ontkomen. In ruil voor hun bijdrage kregen de schenkers een getuigschrift. Je ziet deze getuigschriften veel in etalages. Voor een gedeelte van de bevolking is dit een manier om zich te verzekeren van een goede plaats in het hiernamaals. Zij kopen nu alvast hun ticket. Staat immers niet in de koran geschreven: 'Voor hem die een moskee bouwt zal de Allerhoogste in het paradijs een huis bouwen'?


Ga naar:

Op alle foto's rust auteursrecht en voor ieder gebruik is naamsvermelding en toestemming verschuldigd.