Kampie.info

Reisverslag Marokko



Casablanca

Anfa was een onbetekenend dorp toen de Portugezen het in 1575 veroverden en het de naam 'Casa Branca' gaven. Sinds die tijd groeide de stad onophoudelijk. Tijdens het Franse protectoraat onder Lyautey kende de stad een snelle ontwikkeling, vooral als haven. Na de onafhankelijkheid werd Casablanca een van de grootste havens van Afrika. Het is dus niet verwonderlijk dat de economische hoofdstad van Marokko zich vooral richt op havenactiviteiten. Casablanca is immers de grootste haven van Marokko en ligt aan de Atlantische kust.

Casablanca is een jonge en dynamische stad. Hier speelt zich bijna 60% van de economische activiteiten van het land af. Verschillende nationale banken en zowel nationale en internationale maatschappijen hebben er hun hoofdkantoor. De stad heeft veel weg van een westerse stad en steekt hierdoor scherp af van de andere, meer pittoreske, Marokkaanse steden. Het moderne aspect van Casablanca staat in fel contrast met de sterke traditionele waarden. Deze snelle ontwikkeling heeft ook een negatief aspect want dagelijks wordt de stad overspoeld door mensen die het platteland ontvluchten om in Casablanca hun geluk te beproeven. In drie generaties is het aantal inwoners van de stad verhonderdvoudigd!

De architectuur is soms heel opvallend, maar het rijke uiterlijk van de stad verbergt een schrijnende armoede en een hoog aantal misdrijven. De stad is vooral een bestemming voor zakenlui en heeft toeristen weinig te bieden. Voor toeristen is de stad vaak alleen de plaats waar het vliegtuig waarmee ze naar Marokko zijn gevlogen land, om daarna direct verder te reizen.

Het is niet gemakkelijk om de weg te vinden in Casablanca want straatnamen staan enkel in het Arabisch aangeduid en de inwoners houden zich niet altijd aan de officiële benaming. Gemotoriseerde toeristen opgepast! Het verkeer in Casablanca is waanzinnig druk en niemand lijkt zich aan de regels te houden.