Kampie.info

Reisverslag Japan



Naar Osaka

Op deze laatste reisdag in Japan denk ik na over hoe ik het reizen met de trein in Japan heb ervaren. Voor mij persoonlijk was dit de eerste rondreis waarbij alleen maar gebruik gemaakt werd van het openbaar vervoer voor verplaatsingen in het land. En ik kan niet anders zeggen dan dat het mij goed bevallen is. De treinen zijn snel en betrouwbaar. Al heb ik toch ook zelf kunnen constasteren dat ook in Japans treinen vertraging kunnen hebben. Maar dat geldt voor de 'normale' trienen. De snelle Shinkansen rijden volgens een zeer strak tijdschema. Opvallend vond ik dat ondanks dat de gemiddelde Japanner korter is dan de gemiddelde Nederlander ik in de Shinkansen meer beenruimte had dan in de gemiddelde Nederlandse trein. Een andere opvallend iets vond ik dat ondanks (of juist dankzij?) het ontbreken van afvalbakjes in de coupés (alleen in de ruimtes tussen de coupés is zijn afvalbakken aanwezig) er geen afval in de trein ligt.

Ben je van plan met de trein door Japan te reizen, bestel van voor vertrek een railpas. Deze zijn in Japan zelf niet te koop. Met de railpas kun je gratis gebruik maken van de meeste treinen en hoef je niet te betalen voor het reserveren van een zitplaats.


Links naar aanvullende informatie:

Foto's

Feiten en cijfers

Geschiedenis

De vlag van Japan

De Japanse tuin

Het shintoïsme

Ryokan

Onsen

Sportcultuur

Geisha's

Donderdag 22 mei 2016 - Naar de grote heuvel

Plaatsbewijs Shinkansen
Plaatsbewijs voor de trein naar Hakata

Rond half acht lopen we het hotel uit en beginnen we aan een van de laatste etappes van deze rondreis door Japan, de treinreis naar Osaka (letterlijk 'grote heuvel'). Om kwart voor negen rijden we het station van Nagasaki uit en gaan we op weg naar de eerste overstapplaats, Hakata.

Tot nu toe was ik altijd blij verrast met de beenruimte in de Japanse treinen, maar dit keer heb ik een stoel op de voorste rij in de wagon en valt de beenruimte wat tegen. Maar gelukkig zijn er voldoende vrije plekken in de coupé dus is een plek met meer beenruimte snel gevonden. Maar dan, dat zul je altijd zien, voor het eerste deze reis kaartcontrole. Gelukkig vindt de conducteur het geen probleem dat ik niet op de juiste plek zit. Dat geldt niet voor de mensen die een station later instappen en een kaartje hebben voor 'mijn stoel'. En deze mensen zijn niet de enigen die hier instappen waardoor er geen vrije plekken meer zijn in deze coupé. Ik neem weer plaats op de stoel op de voorste rij. Maar dan krijg ik een idee. Ik zit nu in een coupé voor passagiers die een gereserveerde zitplaats hebben en de volgende coupé is voor reizigers die alleen een treinkaartje hebben maar die geen gereserveerde plaats hebben. Er zitten maar een paar mensen in deze coupé en een plek met meer beenruimte is snel gevonden. Als de conducteur weer langskomt om de kaartjes te controleren kijkt hij even vreemd op maar dan weet hij zich te herinneren dat hij mijn kaartje al heeft gezien.

In Hakata stappen we over op een snelle Shinkansen. Voor het eerst deze reis hebben we geen gereserveerde plaatsen. Wordt dat staan? We zitten immers in wat de Japanners de 'golden week' noemen. Een week met veel vrije dagen voor Japanners die er dan ook massaal op uit trekken. Maar daar is in deze trein niets van te merken zodat we al vrij snel allemaal een zitplaats hebben gevonden en zelfs als groep allemaal redelijk dicht bij elkaar in de buurt zitten. De reis verloopt vlot en de tijd vliegt voorbij. Voor mij gevoel rijden we eerder dan verwacht station Shin-Osaka binnen, maar als ik op mijn horloge kijk zie ik dat het al half twee is. Vanaf het station rijden we met de metro naar het hotel waar we niet veel later aankomen. Nog voldoende tijd om vanmiddag een klein deel van de stad te bekijken, Amerikamura. Een wijk met veel uitgaansgelegenheden, winkels van ketens zoals Hilfinger, Diesel, Hugo Boss maar ook een buurt waar veel bijzonder uitgedoste jongeren rond zouden hangen.

In Amerikamura krijg ik het gevoel dat ik in een ander Japan ben beland. Een hipper Japan, maar ook een ruiger, vuiler Japan. En mogelijk ook een vuiger Japan. Het schijnt dat Osaka de 'hoofdstad' is van de Yakuza, de Japanse maffia. En als ik af ga op het aantal tattoos dat ik op straat zie - de Yakuza maakt gebruik van tattoos om rangen aan te geven waardoor in Japan het hebben van een tattoo geassocieerd wordt met de Yakuza - ook een vuiger Japan. Maar het is mooi om ook deze kant van het land te zien. Wel merk ik dat ik het aan het eind van deze reis een beetje gehad heb met de drukte in de grote Japanse steden. Aan het eind van de middag loop ik terug naar het hotel.

Poesjes restaurant Osaka
Poesjes restaurant